dilluns, 14 de novembre del 2011

VIGILEU, ENS ESPIEN

La setmana passada vaig anar al taller de'n Hassan Taliouan amb unes quantes peces per arreglar. És un orfebre que dissenya joies amb l'elegància de la seva civilització de procedència. És un noi amable i com que jo sóc de fàcil enraonar, vam fer petar la xerrada una bona estona. Em va ensenyar els  seus dissenys i em va parlar de materials com ara l'acer de color or. Tot plegat em va semblar molt interessant. Li vaig dir que m'agradaria firar-me  i que ja faria guardiola per aconseguir-ho.
Em va explicar que hi havia gent que fotografiava el seu aparador. Que li costava arribar a final de mes però que no podia rebaixar els preus. Eren dissenys originals i en cada peça hi havia moltes hores de dedicació i d'esforç.
Doncs bé, entre aquesta gent tafanera hi havia dues noies que feien fotografies dels dissenys bastant sovint. Ell no hi podia fer-hi res perquè patentar cada peça té un cost molt elevat i es veuria obligat a tancar la barraca. Es va assabentar que aquestes noies copiaven els seus dissenys i els venien a preus molt baixos. Evidentment els materials no eren els mateixos però en una societat com la nostra, això és igual. Els dissenys de'n Hassan tenen esforç, temps, paciència, ofici,talent,..els de les noies son còpies. Els dissenys de'n Hassan son com les idees de Plató i les còpies de les noies son els objectes, entitats relatives i canviants.
Mentre escric això, penso que haurem de vigilar els venedors ambulants que truquen a la nostra porta. Potser el que em volia vendre una alarma portava una micro càmara i va fotografiar aspectes de la meva intimitat per copiar-los... Vigilem que ens espien!

3 comentaris:

  1. Neus, a tu no et pot copiar ningú! Ni fotografiant-te!
    Ets una peça única en bondat, exclusiva en elegància, inigualable en hospitalitat i incomparable en generositat...
    Guapa!

    ResponElimina
  2. Això en el món de la química passa el mateix. Millor que si tens una idea, no la diguis fins que no estigui patentada o protegida... Encara te la robaran. Hi ha gent que per arribar on ell vol trepitja a qui faci falta, i és una llàstima.

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies per recordar-te de mi en el teu blog, estic content d'haver pogut fer-la petar una estona i que a part del que vam parlar hagi pogut ajudar-te a entendre una mica més aquest món tant competitiu en el qual vivim i que de vegades se'ns escapa del nostre control. A part de tot el que comentes....estic content de gent com tú que realment valora la meva feina que per mi es el més important. La creació d'una joia es per mi la cosa més bonica, on poso tot el meu esforç i sentiment perquè quan la posi a la pell d'una dona, faci d'ella una peça unica i personal. No sigui només una joia sino que sigui la seva joia.
    Gràcies
    Hassan Taliouan

    ResponElimina