dijous, 2 de febrer del 2012

MALFACTORS DE L'ÈTICA SOCIAL

Avui, abans de marxar de la feina, he estat parlant amb la meva companya sobre els pros i els contres del nostre sistema. Inevitablement ha sortit la questió dels estafadors, dels defraudadors, d'aquells que  en diem lladres de guant blanc. I preguntes com ara on és el Millet? No maten, no assassinen, no fereixen les persones físiques però sí l'ètica d'una societat i la de cadascú dels seus membres. Trenquen les regles del joc i a sobre encara es permeten el luxe de dir: eh! Yo no maté a Kennedy! Els  lladres de guant blanc són excel.lents per la ficció, i a la pantalla i a les novel.les sempre guanyen., però a la vida real ens estimem més que perdin i que els enxanpin.

De tota manera, com a ciutadana i defensora dels "valors democràtics" crec que tothom és innocent mentre no es demostri el contrari i que és la justícia la que ha de determinar la seva culpabilitat i les seves responsabilitats.A l'hora de parlar de les responsabilitats, però,  em surgeixen dubtes raonables. Un cop un jutge o un jurat popular dictamina la culpabilitat, qui determina les responsabilitats?. Al meu parer ningú.. Ells ( o elles) haurien de repondre amb el seu patrimoni i rescabalar el dany que han fet a la societat. Tornar a la societat tot allò que li han pres.  Però és clar tot ho tenen a nom de la dona, del nét o de la seva mascota o bé han decidit dipositar-ho en un paradís fiscal. Potser sóc ingenua però encara penso que en un futur, hi haurà lleis que limitaran aquests abusos. La veritat és que com que jo d'economia no hi entenc ni un borrall i de finances i fiscalitat encara menys, em costa de creure que  quan es fa una declaració de béns ningú trobi estrany que només declarin que tenen una bicicleta o una plaça de pàrquing en un edifici atrotinat.

En arribar al metro he sentit per megafonia que a partir d'ara viatjar sense bitllet es penalitzarà amb 100€. Semblava una pel.lícula del futur en la qual et van repetint missatges per controlar la teva voluntat. Però si ho fan amb els petits defraudadors de bitllets, perquè no fan el mateix amb els grans?. A les ciutats i als transport públics,podrien anar recordant per megafonia que els estafadors hauran de pagar un multa de tants euros i que si ho tenen tot a nom dels parents, serà el seu problema perquè igualment respondran amb el seu patrimoni.

Tant de bó en un futur no hàgim de veure pisos de protecció ofcial per estafadors que s'han quedat sense res perquè tot ho tenien a nom dels altres. Només faltaria que a sobre tinguessin vivenda gratuïta.!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada