divendres, 9 de desembre del 2011

Del mite al pollastre

La filosofia no només és un conjunt de teories construides per persones lletrades que reflexionen sobre conceptes com ara l'existència, la llibertat o la transcendència. La filosofia forma part del nostre ésser i és el que dóna sentit a la nostra existència. Podem trobar filosofia de la bona a tot arreu. De fet conec el cas d'una secretària que va trobar un gran principi filosòfic al supermercat.

Vet aquí que una vegada hi havia una secretària que va anar a comprar un pollastre un dia de festa. Era festa però les botigues eren obertes. Estava molt amoïnada perquè s'havia passat el dia a casa fent dissabte i a sobre després havia decidit avançar la compra del divendres. Estava tan capficada amb la seva desgràcia que no s'adonava de la gran sort que tenia. Va anar a la secció de la carniceria i va demanar un pollastre de pagès. Per tal de ser cortès amb la venenedora li va dir que devia ser molt pesat anar a treballar quan els altres feien festa. La noia li va respondre que a ella li encantava anar a treballar els dies de festa perquè cobrava el doble i tenia menys feina. A sobre, va afegir, no tinc una feina gaire pesada i la veritat és que trobo que tinc molta sort.

La secretaria la va felicitar i li va dir que era ella la que buscava i creava la seva pròpia sort. Veure la vida des d'aquesta perspectiva era fruit d'una gran reflexió interna que de ben segur feia mentre tallava pollastres amb les mans sanguinolentes. Actuava segons la filosofia de Kant: la seva conducta podia ser elevada a principi universal. A partir d'ara, sempre que mengi o cuini un pollastre recordaré que el més important és com vius les coses que et passen.

3 comentaris:

  1. Com sempre, una reflexió fantàstica! Quina gran veritat!

    ResponElimina
  2. Quan un fa el que li agrada, és igual quan temps ho estigui fent i es igual el temps que hi inverteixes. Sortir a les 22:00 de la feina amb un somriure crec que és molt més satisfactori que sortir a les 15:00 amargat.

    Quan un apren a disfrutar amb el que fa, es el punt en que pots considerar-te una persona amb sort.

    ResponElimina
  3. Com deia algú de qui no recordo en nom, "no importa fer el què t'agrada, sinó que t'agradi el què fas". hem d'aprendre a gaudir d'allò que tenim perquè realment, com dius, la sort te la fas tu mateix.

    ResponElimina